Å ha sin egen feriebolig eller eiendom i utlandet er blitt stadig mer populært. Det er få ting som slår gleden av å kunne komme til sitt eget hjem i varmen når man reiser på ferie. Å kunne lage mat, invitere venner og nyte ferien i kjente omgivelser. Det er derimot viktig å holde tunga rett i munnen når det kommer til skatteregler når du har eiendom i utlandet, forteller Kalsnes.
Skatteplikt for fritidsbolig i utlandet
Så lenge man er bosatt i Norge har man skatteplikt for hele sin globale inntekt og formue, også fritidsboliger og bolig i utlandet. En fritidsbolig er definert som en bygning som kun brukes til fritidsformål i kortere perioder, og altså ikke kan benyttes som en fast bopel eller pendlerbolig. Man står fritt til å eie så mange fritidsboliger som man måtte ønske. Det er ikke skattepliktig å bruke sin egen fritidsbolig i Norge, men dersom man har leieinntekter på fritidseiendommen for mer enn kr 10 000 per år, vil dette utløse skatteplikt på leieinntekten. Gevinst av salg på fritidsbolig er skattefritt dersom man har brukt eiendommen i minimum 5 år de siste 8 årene før salget finner sted. Når man eier en fritidsbolig i utlandet, faller man inn under norske regler for beskatning av formue basert på verdien av eiendommen. Men det landet der fritidsboligen ligger har også rett til å beskatte eiendommen etter landets gjeldende regler, sier Odd Kalsnes.
Unngå dobbeltbeskatning av fritidseiendom
Dersom du eier en fritidseiendom i et annet land, vil dette landet kunne beskatte deg for dette avhengig av det landets regler for skatt av eiendom og fritidsbolig. Derfor må man undersøke nøye hvilke skatteregler som gjelder i de ulike land før man investerer i en fritidsbolig i utlandet. Norge har blitt enig med en rekke andre land om å gjennomføre bilaterale skatteavtaler for å unngå dobbeltbeskatning av fritidseiendom. Det vil si at Norge vil gi skattefradrag for de beløp du som eier har fått fra den skatten du allerede har betalt i det landet der fritidseiendommen ligger. Dette ligger under et nøytralitetsprinsipp der du som skatteyter til Norge skal unngå å bli dobbeltbeskattet på grunn av norske skatteregler.
Unntak fra reglene
Det følger unntak fra denne regelen, så det er verdt å sette seg inn i alle gjeldende lover og regler i både det land du skal kjøpe eller eier fritidsbolig i, samt gjeldende skattelover i Norge. Det vil ofte være lurt å engasjere en advokat som er ekspert på området ved kjøp og administrering av bolig og fritidsbolig i utlandet, slik at man sikrer at alt går riktig for seg.
Kjøpe fritidseiendom med aksjeselskap
Et aksjeselskap kan brukes til å kjøpe en fritidseiendom i utlandet, og da er det andre skatteregler som gjelder. Dersom leder eller styrer i aksjeselskapet har folkeregistrert adresse i Norge, vil aksjeselskapet alltid være skattepliktig til Norge, uavhengig av hvilket land selskapet er registrert i. Det er mulig for et aksjeselskap å leie ut en fritidsbolig som aksjeselskapet har kjøpt til en person som er ansatt eller leder bedriften. Her er derimot skattemyndighetene uenige om hvordan dette skal beskattes, spesielt dersom aksjeselskapet er registrert i det landet fritidseiendommen er kjøpt i, men likevel skatter til Norge. Dette kan fort føre til høyere skatter, eller skattekrav fra landet aksjeselskapet er registrert i, så her er det desto viktigere å ha støtte fra en god advokat om man ønsker å gå denne veien for å kjøpe fritidsbolig i utlandet.
Kilde: Odd Kalsnes