Slik fungerer en verdivurdering

verdivurderingSpesielt i forbindelse med kjøp og salg er det naturlig nok viktig å få en korrekt prissetting på en bolig. Men det å ha kontroll på hvor mye en eiendom er verdt er like viktig etter man har hatt boligen for en periode også. Med stadige endringer i boligmarkedet kan verdien stige eller synke på en månedlig basis. For å få en oppdatert prisvurdering foretar man derfor det som kalles en verdivurdering. Vi tar en nærmere titt på hva det er i denne artikkelen.

Hva er en verdivurdering?

Som begrepet skulle tilsi er en verdivurdering ikke noe mer enn at en kyndig person gir deg et estimat på hvor mye boligen er verdt i dagens marked. Husk på at det imidlertid alltid kun er en beregning, og skal man selge er verdien i en stor grad kun satt til det en kjøper er villig til å betale. Men ikke alltid. Verdivurderingen på boligen din vil også kunne bli brukt av banken din til å evaluere lånet de har gitt til deg, og med en økt takst har du muligheten til å øke lånesummen din og redusere boligrenten du betaler. Mer om det seinere.

Takstmann eller eiendomsmegler

For å gjennomføre en takstveri er det vanlig å leie inn en kvalifisert takstmann. Men du kan også bruke eiendomsmeglere til å gjøre en verdivurdering, og ofte kan du få en slik vurdering gratis. Eiendomsmeglere bruker det ofte som en god måte å kunne skape et nytt kundeforhold til deg.

Når verdien på boligen skal bedømmes vil man se på ting som hva lignende hus eller leiligheter blir solgt for i samme området, hva standard det er på eiendommen og om det er gjort nylige oppussinger eller hva som vil trenges av renoveringer.

Øk lånerammen med en refinansiering

Vi nevnte innledningsvis at det ikke bare er i forbindelse med kjøp og salg at en verdivurdering er lurt å gjennomføre. Har man eid en bolig en stund er det som regel alltid en god ide å få en oppdatert takst på huset. I en tid med økende boligpriser vil kanskje leiligheten du kjøpe for ett år siden nå være mer verdt. Om du får en takst fra en takstmann eller eiendomsmegler som viser at det er tilfelle vil det kunne brukes til å utvide boliglånet ditt. Spesielt stor fordel med det vil være for de som har tenkt å ta opp forbrukslån, eller har eksisterende gjeld på smålån og kreditt, som da kan bake den summen inn i boliglånet som vil ha en mye lavere rente.

Om boligen har steget i verdi og du har tatt opp lån vil også lånestørrelsen i forhold til verdien på eiendommen synke. Vi sier at belåningsgraden blir mindre. Det er et solid forhandlingskort du kan dra frem mot banken og bruke det som et argument for en lavere rente.