Slik velger du ytterdør

Alle som har vært gjennom en byggeprosess eller lignende, vet at helheten ligger i både store og små detaljer. En ytterfør er ingen liten detalj, men det virker jo heller ikke til å være en stor sak – før du ser på alle valgmulighetene dine, og hvor mange ting det egentlig er å tenke på.

Stilen på huset

ytterdorSelvsagt skal døren passe med det omkringliggende. Det skal være i stil med huset generelt, og det skal gjerne gli sammen på utsiden og på innsiden. Dette gjelder naturligvis ikke bare farge, men også formen. Man finner en rekke forskjellige former til ytterdørene.

Noe av det vanskeligste å velge, er kanskje om du skal ha noen form for vindu på døren. Dette har mye å si for både dagslys inne og form/utseende både innvendig og utvendig.

Klima

Men kanskje aller viktigst, selv om design og form selvsagt har mye å si, er praksisen. Vi må bare godta at vi lever i Norge – et land som har forholdsvis høye tempraturer på de varmeste sommerdagene, og ikke minst et land som kan ha svært lave temperaturer på de kaldeste vinterdagene. Det betyr at døren må tåle disse svingningene – og det krever et solid materiale og et produkt av kvalitet.

Det finnes regnestykker som slett ikke er hyggelige der dårlige ytterdører slipper ut mye varme på vinteren. Dette resulterer i at du ofte må balansere dette med å bruke enda mer energi inne i huset, og i løpet av en kald vinter, kan dette bli mange hundrelapper. I løpet av noen år dreier det seg plutselig om flere tusenlapper. Tusenlapper du i utgangspunktet kanskje kunne investert i bedre ytterdør.

Prisen

På den måten mener vi at du ikke skal se deg blind på prisene. Men heller se etter en produkt med god kvalitet. Når det er sagt, finnes det selvsagt en rekke forhandlere av ytterdører og prisen for samme type dør, har også en tendens til å variere.

I Sverige finnes det tjenester som http://ytterdörrar.nu/ som gir forbrukerne god oversikt over priser og forhandlere. I Norge har vi ingen tilsvarende dedikert tjeneste, men de generelle prissøk-tjenestene kan også gi deg svarene hvis du allerede vet hvilken ytterdør du skal ha. Se for eksempel på sammenligningen hos Kelkoo.